Ali Fuat Paşa, Milli Mücadele, Geyve ve Çevresi Sempozyumu

Geyve'de Ali Fuat Paşa, Milli Mücadele, Geyve ve Çevresi Sempozyumu gerçekleşti. Ali Fuat Cebesoy’un 52. ölüm yıldönümü vesilesiyle Geyve Kaymakamlığı öncülüğünde Geyve Belediyesi, Samsun Sakarya İlkadım Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği katkılarıyla Geyve'de Ali Fuat Paşa, Milli Mücadele ile Geyve ve Çevresi konulu sempozyum düzenlendi.

Ali Fuat Paşa, Milli Mücadele, Geyve ve Çevresi Sempozyumu
15 Ocak 2020 - 03:09 - Güncelleme: 15 Ocak 2020 - 03:23
Geyve Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen sempozyuma Geyve Kaymakamı İlyas Memiş ve eşi Gülcan Memiş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Pamukova Kaymakamı Recai Karal, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, ilçe protokol üyeleri, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Samsun Sakarya İlkadım Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Kargün’ün açılış konuşması ile başlayan programda; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Geyve Kaymakamı İlyas Memiş birer konuşma yaptı.

Geyve Kaymakamı İlyas Memiş yaptığı konuşmada; Geyve’nin Milli Mücadele yıllarında önemli bir merkez olduğunu, Milli Mücadele'ye önemli katkılar sunduğunu, Ali Fuat Paşa’nın çevreyle ilgili önemli anılarının olduğunu belirtti. Milli Mücadele sırasında İzmit'ten Ankara’ya ilerleyen İngiliz birliklerine ateş emrini vererek Geyve Alifuatpaşa tren istasyonunda durdurması nedeniyle Kurtuluş Savaşı’nı burada başlattığını, Adapazarı, Düzce, Bolu isyanın bastırılmasında Ali Fuat Paşa’nın karargahını kurup mücadeleyi buradan devam ettirdiğini aktardı. Kaymakam İlyas Memiş, Geyve’nin tarihimizde her dönem önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Sempozyumda iki oturum gerçekleşti. İlk oturumda Oturum Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Milli Mücadele kahramanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuri Yazıcı, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Halit Eken; Ali Fuat Paşa, Milli Mücadele ve Kazım Karabekir konularında sunumlarını yaptı.

Doç. Dr. İsmail Şahin başkanlığında yapılan ikinci oturumunda ise Dr. Cemile Şahin, Dr. Resul Narin, Yazar Namık Cihan, E. Öğretmen Ahmet İşsever; Sakarya’nın Göçmen Kenti Haline Gelmesinde Etkili Olan Jeopolitik Unsurlar, 19. Yüzyılda Geyve’nin Manav Köyleri, Geyve’de Manav Kültürü ile Taraklı ve Geleneksel Halk Oyunları konularında sunumlarını yaptı.

Program sonunda Geyve Kaymakamı İlyas Memiş konuşmacılara ve katılımcılara sunumları ve katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmacı olarak katılan konuklara plaket takdim etti.

Geyve.com
Bu haber 2232 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum