Gün ışığına çıktı.. Ünlü ressam Geyve'de

Gün ışığına çıkan fotoğraf.. Ünlü ressam Geyve'de...Ünlü ressam Şeref Akdik'in Geyve hatırası.. Ünlü ressamın yıllar sonra Geyve'deki akrabalarının izini bulduğu öğrenildi..

Gün ışığına çıktı.. Ünlü ressam Geyve'de
30 Ocak 2020 - 23:25 - Güncelleme: 30 Ocak 2020 - 23:33
Türkiye'nin en ünlü Empresyonist ressamlarından Şeref Akdik'in daha önce Geyve'ye geldiğini ve Umurbey köyünü resmettiğini haber yapmıştık.

Haber sonrası emekli öğretmen Ayhan Yükseler, Şeref Akdik'e ait bilinmeyen bir gerçeği bizlerle paylaştı.
Ayhan Yükseler hocamız; Şeref Akdik'in, Geyve Safibeyli kayınpederi merhum Cemalettin Akdik'in akrabası (kardeş torunu) olduğunu yıllar sonra ailelerin birbirine kavuştuğunu ifade etti.

Ayhan Yükseler; aslen Gümüşhaneli olan Akdik ailesinin İstanbul'a yerleştikleri, eşi emekli öğretmen Nuriye Akdik'in dedesi Hayrettin Ağa'nın 1900'lü yılların başında Geyve'nin Safibey köyüne imam olarak gelip yerleştiğini açıkladı.

Tahminlere göre; yıllar sonra ressam Şeref Akdik'in 1937'de Geyve'ye ailenin izlerini bulmaya geldiğini maalesef o dönemde aileyi bulamadığı, tesadüfen 1960'lı yıllarda öğretmen Nuriye Akdik vesilesiyle kavuştuklarını belirtti.

Ressam Şeref Akdik'in 1937'de Geyve'ye ilk gelişinde Umurbey köyünü resmettiğini, yıllar sonra 1960'larda ailenin kavuşmasıyla bu fotoğrafın hatıra olarak çekildiği ifade edildi.

Şeref Akdik kimdir?
Türk Empresyonist Ressam Şeref Akdik 1899’da İstanbul’da Fatih’te doğdu. Reis-ül Hattatin olarak tanınan Kamil Akdik’in oğlu olan Şeref Akdik, babasının etkisiyle resim sanatına yönelmiştir. Fatih Merkez Rüştiyesinden sonra Sanayi- i Nesife Mektebi Alisine giren sanatçı 1925 de eğitimini tamamladı.

Ardından Avrupa konkurunu kazanarak Muhittin Sebati Ataman, Mahmut Cuda, Cevat Dereli ve Refik Epikman’la birlikte çalışmalarını Paris Julian Akademisi’nde Paul Albert Laurens atölyesinde sürdürdü. 1928 yılında yurda döndükten sonra, Güzel Sanatlar Birliği bünyesinde Ankara Devlet sergilerine katıldı. Ayrıca özel sergiler açtı. Yine bu dönemde Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ve Haydarpaşa Lisesinde resim öğretmenliği yaptı. Daha sonra emekliliğine kadar Akademi Hocalığı yaptı ve pek çok öğrenci yetiştirdi.

Empresyonist stilde çalışan sanatçının yurt içi ve yurt dışı müze koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. 1930’lu yıllarda Cumhuriyet ve devrimlerini konu alan resimler yaptı. İstanbul’un ağırlıklı olarak Anadolu yakasındaki semtlerle ilgili peyzajlar çalıştı. Aynı zamanda Hattatlık da yapan sanatçı, sonraki yıllarda İstanbul Moda’da kurduğu özel resim atölyesinde bir çok öğrenci de yetiştirmiştir.

Geyve.com / ÖZEL HABER
Bu haber 3136 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum