Üşümezsoy'dan Geyve fayı ile ilgili sevindiren açıklama

Deprem uzmanı Üşümezsoy'dan Geyve'deki faya dikkat çeken açıklama: Deprem üretmez... Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Sakarya ve Marmara’daki deprem tartışmalarına açıklık getirerek Geyve–İznik hattının aktif olmadığını ve bölgenin büyük deprem üretmeyeceğini söyledi. 1999’da kırılan fayın kuzeye değil Yalova kıyı hattına ilerlediğini belirten Üşümezsoy, “Marmara’da kırılacak büyük bir fay kalmadı” dedi.

Üşümezsoy'dan Geyve fayı ile ilgili sevindiren açıklama
08 Aralık 2025 - 20:39 - Güncelleme: 08 Aralık 2025 - 20:42
Yer bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara ve Sakarya bölgesine ilişkin deprem tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Sözcü TV’de yaptığı açıklamalarda özellikle İznik Gölü çevresindeki fay hatlarına dikkat çeken Üşümezsoy, bölgede yaygın olarak dile getirilen “aktif fay” iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“GEYVE – İZNİK HATTI AKTİF DEĞİL, DEPREM ÜRETMEZ”
İznik Gölü’nde yapılan arkeolojik çalışmalarda bazilikanın 30 metre aşağıda bulunmasının doğal çökme süreçlerinden kaynaklandığını belirten Üşümezsoy, bu bölgede aktif bir fay hattı bulunduğuna dair bilimsel veri olmadığını vurguladı.

Üşümezsoy, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Sakarya’dan geçtiği bilinen Geyve–İznik yönlü güney koluna atıf yaparak şu tespitte bulundu:

“Geyve’den başlayıp İznik Gölü’nün içinden geçtiği iddia edilen fay hattı aktif değil. İznik’te bir fay olsaydı, bazilika 30 metre gömülmezdi. Buradaki yapı yavaş çökme ile açıklanıyor. Bu hat şu anda deprem üretmiyor.”

“17 AĞUSTOS FAYI ADALARA UZANMIYOR”
1999 Gölcük Depremi’ni oluşturan kırılmanın güzergâhını da anlatan Üşümezsoy, Marmara’da yıllardır dile getirilen “Adalar Fayı kırılacak” söylemini reddetti.

Avrupa Sismoloji Merkezi verilerine göre fayın Sapanca Gölü’nden çıkıp Gölcük – Hersek Burnu – Çınarcık hattı boyunca ilerlediğini belirten Prof. Dr. Üşümezsoy şunları söyledi:

“17 Ağustos’ta kırılan fay Yalova-Çınarcık kıyısından ilerler. Kuzeye, Adalar’a doğru gitmez. Marmara’nın kuzeyinde stres birikimi yok.”

SAKARYA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Üşümezsoy’un açıklamalarına göre;

Geyve–İznik hattı, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolunda yer alsa da aktif değil.
Bu nedenle Sakarya’nın güneyi için “büyük bir deprem riski” oluşturmadığı belirtiliyor.
Sakarya’da hâlen en etkili deprem potansiyeli, Kuzey Anadolu Fayı’nın Sapanca–Akyazı–Geyve güzergâhındaki ana kolu üzerinde kabul ediliyor.
Ancak bu ana kolun 1999’da büyük ölçüde kırılmış olması, bölgede uzun süreli bir rahatlama sağlıyor.
Deprem uzmanı Üşümezsoy'dan Sakarya'daki faya dikkat çeken açıklama: Deprem üretmez

“MARMARA’DA KIRILACAK BAŞKA BÜYÜK BİR FAY KALMADI”
Marmara Denizi’nde art arda yapılan farklı yorumların kamuoyunda kafa karışıklığına yol açtığını belirten Üşümezsoy, daha önce defalarca vurguladığı görüşünü yineledi:

“Marmara’nın büyük bölümü geçmiş depremlerde kırıldı. Geriye kalan küçük segment de 2019 Silivri depreminde boşaldı. İstanbul ve Marmara için büyük deprem beklentisi bilimsel olarak desteklenmiyor.”
Bu haber 210 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum