Bizans'ın Kâviye'si nasıl Geyve oldu?

Doğduğumuz, büyüdüğümüz topraklar... Peki Geyve'de yaşayan kaç kişi bu ilçenin nasıl kurulduğunu biliyor? İşte ilçemizin kuruluş hikayesi...

Bizans'ın Kâviye'si nasıl Geyve oldu?
09 Mart 2020 - 17:27 - Güncelleme: 09 Mart 2020 - 17:55

Geyve

1312 yılında Osman Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılan Geyve, Osmanlı’nın her döneminde kaza olarak varlığını sürdürmüş, 1954 yılına kadar Kocaeli iline bağlı iken bu tarihte il olan Sakarya’ya bağlanmıştır. Bizans’ın son dönemlerinde “Kabia” olarak adlandırılan, Fetihten sonra 1335’te ünlü Seyyah İbni Batuta’nın Seyahatnamesinde de “Kâviye” olarak bahsettiği adı, zaman içinde Geyve’ye dönüşmüştür.
Geyve Milli Mücadele döneminin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. İstiklal harbi komutanlarından Ali Fuat CEBESOY, daha sonra adının verildiği Alifuatpaşa Mahallemizde karargâh kurarak milli mücadele adına önemli vazifeler ifa etmiş, Geyve ve çevresi işgal görmemiştir.
İlçe coğrafi konum olarak ilin güneyinde yer almaktadır. Şehir Merkezine Uzaklığı 36 Km.'dir. İlçenin doğusunda Taraklı ilçesi, kuzeydoğusunda Karapürçek ilçesi, batısında Pamukova ilçesi, kuzeyinde Arifiye ve Erenler İlçeleri, kuzeybatısında Sapanca ilçesi ve güneyinde ise Bilecik-Osmaneli ve Bilecik-Gölpazarı ilçeleri yer almaktadır.
İlçenin doğal bitki örtüsü genellikle ormandır. İlçenin verimli toprakları ve sahip olduğu iklim özellikleri, turunçgillerin dışında ekonomik önemi olan birçok ziraat ürününün yetiştirilmesine elverişlidir. Ekonomik anlamda zirai etkinliğin yapıldığı alanlar; bağcılık, meyvecilik (Elma, ayva, şeftali, kiraz), sebzecilik (en çok kereviz üretimi yapılmaktadır) ve hububattır.
Bu haber 2913 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum