MÜJDE! Türk Prof. Covid 19'u izole etti

MÜJDE! Türk Prof. Covid 19'u izole etti... Türk Viroloji uzmanı Prof. Dr. Aykut Özkul'un  Covid-19 virüsünün izolasyonunu başardığı açıklandı. 

MÜJDE! Türk Prof. Covid 19'u izole etti
03 Nisan 2020 - 17:27 - Güncelleme: 03 Nisan 2020 - 17:37
Türk Veetriner Hekimler Birliği; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul'un COVID-19 hastalığına karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan Sars CoV-2 virüsünün izolasyonunu başarı ile gerçekleştirdiği duyurdu.

Daha önce Kırım Kongo virüsüne karşı aşı üreten Prof. Dr. Aykut Özkul'un Covid 19 çalışması, bilim çevresinde büyük sevinçle karşılandı.

Türk Veteriner Hekimler Birliği, resmi açıklaması şöyle;

Tebrik ve Teşekkür
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul, COVID-19 hastalığına karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan Sars CoV-2 virüsünün izolasyonunu başarı ile gerçekleştirmiştir.
Son derece önemli ve sevindirici çalışmasından dolayı Sayın Hocamızı ve ekibini kutluyor, teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte başarılar diliyoruz.

TVHB MERKEZ KONSEYİ

Prof. Dr. AYKUT ÖZKUL kimdir?

Aykut  Özkul,  1965  yılında  İstanbul’da  doğdu.  İstanbul’da  başladığı  ilköğrenimin  Ankara’da tamamladıktan  sonra  ortaokul  ve  liseyi  de  Ankara’da  bitirdi.  
1982  yılında  kazandığı  Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden “Veteriner hekim Unvanı” ile 1987 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara  Üniversitesi  Sağlık  Bilimleri  Enstitüsü  bünyesinde  Viroloji  alanında  başladığı  Doktora eğitimini  1992  yılında  bitirerek  “Bilim  Doktoru”  unvan  ve  yetkisini  aldı.  

Dr  Özkul,  Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji anabilim dalında 1992-1996 yılları arasında Dr. Arş. Gör. Pozisyonunda çalıştı. 1996 yılı Ekim ayında Doçent unvanını aldı. 

1999 yılında Ocak-Kasın ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri Kansas Eyalet Üniversite’sinde Prof. Shafiqul Chowdhury’nin araştırma  ekibinde  “Ziyaretçi  Bilim  İnsanı”  olarak  çalıştı.  

Aykut  Özkul,  2003  yılında  Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında Profesör kadrosuna atandı.Dr Özkul, 23 yıllık meslek hayatı boyunca birçok insan ve hayvan virusu üzerinde araştırmalarda bulundu. 

Viroloji anabilim dalı öğretim üyesi olarak insan ve hayvan herpesvirusları, morbillivirusları ve  arbovirusları  üzerinde  ekibi  ile  birlikte  araştırmalarda  bulunmaktadır.  Temel  araştırma konusu olarak  bahsedilen  viruslara  ilişkin  moleküler  epidemiyoloji  ve  vaksinoloji  (aşı  geliştirme) uygulamaları ön sıralarda gelmektedir. 

Araştırma grubu olarak 2007 yılında yerel uygulamalar uygun ilk rekombinant  BHV-1  “Marker”  aşısını  geliştirmiştir.  Morbillivirus  araştırma  alanında  ise  ters genetik  uygulamaları  ile  modifiye  edilmiş  Küçük  Ruminant  Vebası  Virusu’nun  (Peste  des  Petits Ruminantns  Virus,  PPRV)  memeli  türleri  için  bir  vektör  yapı  olarak  kullanım  alternatifleri araştırılmaktadır. 

Prof. Dr. Özkul, son yıllarda özellikle bölge için önemli halk sağlığı problemlerinin sorumlusu olarak tespit edilen bazı arbo-(Crimean-Congo  Hemorrhagic  Fever  Virus  ve  West  Nile Virus) ve robovirusların (Hantavirus) moleküler epidemiyolojisi ve tanısal sistemlerin geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmaktadır. 

Aykut Özkul uluslararası endekslerce taranan ve hakemli 75’den fazla makalenin yazarı olup çok sayıda  ulusal  ve  uluslar  arası  toplantıda  bildiriler  sunmuştur.  2007  yılı Türk  Veteriner  Hekimleri Birliği “Bilim Ödülünü” ve 2011 yılında “Novartis Bilim Ödülünü” alan Prof. Dr. Özkul evli ve 2 kız çocuğu babasıdır. 
Bu haber 9489 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • VECİHİ
    4 yıl önce
    Tebrikler meslekdaşım a . Bir veteriner hekim olarak gurur duydum . Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara zoonoz adı verilir ve bunlarında sayıları 200 ün çok üzerindedir. Ve bu bakışla Veteriner hekim bir taraftan hayvan sağlığı diğer taraftan insan sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Arkadaşlarıma ve sağlık personeline bu uğraşta başarılar dilerim.