Avrupa Birliği'nden Geyve ayvasına kötü haber!
Türkiye'de üçüncü defa yaşandı! Avrupa Birliği'nden Geyve ayvasına kötü haber! Sakarya’nın dünyaca ünlü Geyve ayvası için Avrupa Birliği’ne yapılan coğrafi işaret başvurusu, teknik eksiklikler ve kurumsal sessizlik nedeniyle reddedildi. AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan karar, Türkiye'nin AB nezdindeki üçüncü ret dosyası olarak kayıtlara geçti.
18 Mayıs 2026 - 20:59
Sakarya Ticaret Borsası tarafından 11 Temmuz 2024 tarihinde AB Komisyonu’na yapılan Menşe Adı Koruması (PDO) başvurusu, resmi olarak reddedildi.
12 Mayıs 2026 tarihli Komisyon Uygulama Kararı, 18 Mayıs 2026 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kararla birlikte Geyve ayvası; Denizli tandır kebabı ve Erzurum su böreğinin ardından AB Komisyonu tarafından reddedilen üçüncü Türk ürünü oldu.
YAZIŞMALARA CEVAP VERİLMEDİ
Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kapsamlı ret kararında, başvuru dosyasındaki eksikliklerin yanı sıra süreçteki ihmaller dikkat çekti.
Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İsaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener'in paylaştığı bilgilere göre, Geyve ayvasının Avrupa arenasındaki tescil kaybı, AB Komisyonu ile yürütülen resmi yazışmaların yanıtsız bırakılmasıyla adım adım geldi.
Komisyon, 20 Eylül 2024 tarihinde başvuru sahibi Sakarya Ticaret Borsası’na gönderdiği ilk resmi yazısında; ürün tanımı, ambalajlama kuralları, etiketleme hükümleri ve coğrafi bağa ilişkin ciddi teknik eksiklikler tespit ettiğini bildirerek düzeltme talep etti.
Ancak bu uyarıya herhangi bir yanıt verilmemesi üzerine AB Komisyonu, 8 Temmuz 2025 tarihinde ikinci bir resmi ihtar yazısı gönderdi.
Bu yazıda, dosyanın revize edilmemesi ya da başvurunun geri çekilmemesi halinde ret sürecinin resmen başlatılacağı bildirildi.
Kendilerine tanınan iki aylık yasal süre içinde de hiçbir görüş sunmayan ve dosyayı güncellemeyen başvuru sahibinin bu sessizliği, tescil sürecinin sonu oldu ve Geyve Ayvası'nın coğrafi işaret başvurusu reddedildi.
Bu haber 561 defa okunmuştur.





FACEBOOK YORUMLAR