Birol Yıldırım

Birol Yıldırım


Zamlar ve tavsiyeler

04 Mart 2022 - 12:11 - Güncelleme: 04 Mart 2022 - 12:41

    Hatırlarsanız Dolar 18 lira civarı olunca marketler de fiyatlara fahiş zamlar yapmıştı. Fahiş zamlardan sonra hükümet yetkilileri fahiş zam yapan marketlerin peşine düşmüştü. Fahiş zam yapan marketlere ceza kestiler. Gerekçe ise fahiş zamlardı.
   Peki elektriğe yaklaşık % 130, akaryakıta % 150 civarı, doğalgaza % 100 civarı, otoyol ve geçiş ücretlerine yaklaşık 2 katı zamlar yapanların peşine düşülmeyecek mi?

Üstelik Ukrayna-Rusya savaşı bahane edilerek yeni gelen akaryakıt zamları da doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyacak ve zamlar sürekli artarak devam edecek. Akaryakıt ve enerji zamlarının iğneden ipliğe tüm ürünlere yansıyacağı kesin. Daha da kötüsü her gün ve sürekli akaryakıta gelen zamlar, piyasalardaki fiyat istikrarına olumsuz yansıyacaktır. 

Gerekçe ne olursa olsun zamlardan birinci derece etkilenen dar gelirli işçi, memur, emekli, köylü vs. Ödenemez ölçüde ki faturaların geri alınması acil şart. Bunlar malesefki halkın gözünde zam değil, zulüm gibi. 
   Vatandaşın vicdan ve merhamet duygusu beklediği hükümet yetkilileri ise elektrik faturası ödemeyeceklere ya da ödeme imkanı olmayanlara "kandil kullanın", ödemeyenlerin "elektiriğini kesin" tavsiyesinde bulunuyorlar maalesef. Oysa fahiş zamların üzerine gideceğini söyleyen yetkililerin bu zamların geri alınması yönünde beklentilere olumlu cevaplar vermesi beklenmekte iken bu cevaplar ile tepki toplamakta.
     
Şu bir gerçek ki, hükümet halkının yanında olmalı. Fahiş zamların peşine düşmeli halkı zulumden kurtarmalı. En azından halkına merhametli değilse seçmenine saygı göstermeli. Özelleştirilen kurumların sahiplerinin değil halkının yanında olmalı.

Kendine yetebilir hamleler acil alınmalı. Tarım desteklenmeli, üretim desteklenmeli.. Enerji alımları dışa bağımlılıktan kurtarılmalı ya da dış alımlar tek ülkeye bağlı olmaktan kurtarılmalı risk dağıtılmalı. Rusya gibi ülkelere enerji ve akaryakıt konusunda bağımlı olmamak ve onların tehdidi altında bulunmamak için acil alternatif çözümler bulunmalı. Yatırım hamleleri acilen başlatılmalı ve üretim sanayisi dışa bağımlılıktan kurturulmalı. Zaten yeteri kadar bu anlamda geç kalındı. Cezasını maalesef halk çekiyor. 

Sonuç olarak halkının zamlar karşısında çaresizliğini gidermeli.. Yok eğer gidermelerse zamlarla bunalan halk ilk seçimde cezasını keser.

Tavsiyem milleti zamlarla bunaltmayın geçinemez hale getirmeyin. Bu yanlıştan dönerler mi bilmem ama, vatandaş yanlıştan dönebilir.

Sağlıklı, huzurlu ve daha geçinilebilir güzel günler dilerim.

Bu yazı 2576 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum