Ali Çetinkaya

Ali Çetinkaya


Asgari Ücret

22 Aralık 2022 - 09:46



Asgari ücret bir kişinin ya da dört kişilik bir ailenin, beslenme, barınma, ulaşım, sağlık, eğitim gibi zorunlu  ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek miktarda emeği karşılığında ödenen ücret.

Resmi verilere göre Türkiye’de  çalışan 16 milyon 687 bin kişinin  %38’i asgari ücret üzerinden maaş alıyor. Bu da yaklaşık 6 milyon 300 bin kişi ediyor

2022 Temmuz ayı itibarıyla  asgari ücret miktarı 5500 liraydı. Başta asgari ücretle çalışan milyonlarca insan yaşayarak, diğerleri de gözlemleyerek bu ücretle nasıl yaşanabileceğini gördü. Yaşanan hayat pahalılığı ve enfilasyon karşısında  okul çağındaki çocukların beslenme sorununu da beraberinde getirmiş olacak ki, bazı belediyeler öğrencilere aylık belli miktarlarda beslenme desteği verme kararı aldılar. Mesela Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, aylık  330 lira beslenme desteği vereceğini açıkladı. Keşke çalışanların aldığı ücret yeterli gelseydi de buna gerek kalmasaydı.

İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehir merkezleri bir yana Anadolu’nun küçük şehir ve kazalarında bile oturanlar kağıdı kalemi eline alsın, bir hesap yapsın. Kira, doğalgaz,  elektrik, su, telefon, ,nternet faturalarının hesabına bile yetmeyen bir ücret. Daha beslenme, çocukların okul masrafları gibi zorunlu harcamalardan söz etmedim bile.

Bazı kurumların yaptığı hesaba göre  Eylül 2022 de açlık sınırı 7300 lira. Bu oran Aralık ayına geldiğimiz şu günlerde daha da arttı.

2023 yılı için asgari ücreti belirleyecek komisyon  daha önce de iki defa toplandı . son toplantısında 20 Aralık’ta yaptı ama bir karara varamadı. On beş kişi. Aile , Çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığından 2 ,TÜİK ten 1, Kalkınma Bakanlığı ve hazine den 1’er, 5 işveren, 5 işçi temsilcisi.

İşçiyi temsil edecek sendika başkanı TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, günler önce  7800 lira taleple masaya oturacağız demişti. Son toplantı öncesi de resmi rakamımız 9 bin dedi. Daha önceki yıllarda da mikrofonu açık unutup, işçiyi nasıl sattığını herkesin gördüğü bu arkadaş işçi hakları için masada. Emekçiler Allah’a emanet. Adam tam bir sarı sendikacı portresi. Figüranlıktan öte gitmeyen sendikacılar, zaten herkes biliyor, Cumhurbaşkanı kaleme gelir bir rakam olacaksa, birkaç gün sonra saraydan kendisi açıklar. Asgari ücret komisyon üyeleri, her toplantı için kaç lira huzur hakkı adı altında ücret aldığınızı da açıklarsınız herhalde. Çünkü emekçiler onu da merak ediyor.

Siz de günah işleme özgürlüğünüzü kullanıyorsunuz galiba. Nasıl olsa bir hac yada bir umre yaparsınız, aldığınız sevaplar günahlarınızı  karşılar sanıyorsunuz da. Bu milletin iki eli iki yakanızda olacak, hem bu dünyada hem öbür dünyada bunu da böyle bilin.

Bizim diyanetten de tarikatların hocalarından da ses yok bu konuda. Ota b…ka, sakıza, eteğe, domuz kılı fırçadan, abdest suyu çorbaya fetva veren bu hocalar, bütün milleti ilgilendiren asgari ücretle ilgili tek kelam edemediler. Çalışmadan emek atmadan asalak gibi milletin sırtından geçinen ne bilsin asgari ücretli emekçinin halini.

Maliye Bakanı da  asgari ücretliler için ve çalışan kesimler için fakire vermek sevaptır dedi. O da sadaka verdiklerini sanıyor herhalde. Devletin hazinesini kendi dükkanı mı zannediyor ne?

Emekçi kardeşim biraz da suç sende. Bu yöneticileri de sen seçiyorsun. Hele bu sarı sendikacıyı kadrolu yaptınız. Sizi savunan bir sendikacı bulamadınız.

Yoruyorlar bizi yoruyorlar.

“Bazen insan sadece yorgun oluyor. Ne küs, ne yalnız, ne de aşık.”
 

Bu yazı 387 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum