Ali Çetinkaya

Ali Çetinkaya


Hadi Gözünüz Aydın

13 Ocak 2023 - 00:23

Lozan Anlaşması’nın gizli maddecileri, hadi gözünüz aydın. 100. yılında madenlerimizi işletme hakkına kavuşuyoruz, zengin olacağız, açın pencereleri doğalgaz bedava olacak, Lozan bir hezimettir, zafer diye yutturmaya çalıştılar gibi laflarla alttan alta Atatürk’ü, Cumhuriyeti ve cumhuriyeti kuranları, değersizleştirmeye çalıştınız yıllarca. Beklediğiniz tarih geldi, hadi gözünüz aydın. Bakalım ne yapacaksınız görelim.

    Bu yalanları kiminiz cahillikten, kiminiz hainlikten cahil halka yutturmak için çabaladınız durdunuz. Lozan Anlaşmasını açıp okumadınız. Tarihçilerin söylemlerine kulak asmadınız, fesli kadiri tarihçi saydınız, onun söylediklerine onun gibilerin söylediklerine ve maksatlı biçimde bazı yazar kılıklı, akademisyen kılıklı,  bazı gazeteci kılıklı kimselerin ve bir siyasi güruhun bünyesinde bazı siyasetçilerin söylemlerine takıldınız, onları alkışladınız ama en sonunda TBMM başkanı Mustafa Şentop da öyle bir şey yok dedi. Uluslararası anlaşmalarda gizli madde olmaz dedi. Dedi ama yirmi yıl kadar geç kaldı. Kendi siyasi cenahından bu söylemler sıkça dile getirilirken sustu. Yalan ortaya çıkınca o da itiraf etmek zorunda kaldı herhalde.

     Bir yandan Lozan’ın gizli maddeleri var, madenlerimizi bu sebeple çıkaramıyoruz söylemleriyle cahil halkı zehirlerken, bir yandan Akdeniz’de gaz, petrol arıyoruz, Karasu’da gaz bulduk, Akçakoca’da gaz bulduk, Bilecik’te altın madeni bulduk, Çaycuma’da gaz bulduk söylemlerini de alkışlayan aynı güruhun mensuplarıydı.  Nasıl oluyor da Lozan’ın gizli maddeleri madenlerimizi çıkarmamıza izin vermezken, bu altın, petrol, gaz madenleri nasıl bulunuyor ve nasıl çıkarılıyor diye sorgulamadılar, sorgulatmadılar. Hatta Ankara’nın görevden atılmış eski belediye başkanı Melih Gökçek’in Batman’da altı milyar dolar ederinde jelibon madeni bulduk söylemlerini de alkışladınız. Jelibon’un çocukların yediği bir şekerleme olduğunu bile bile, bazılarınız da cahillikten onu maden sandınız. Cehaletle ihanet arasında ince bir çizgi vardır. Çoğu zaman her ikisi de aynı sonuçları ortaya çıkarır. 

     Oysa Lozan Anlaşmasıyla, kapitülasyonlar sayesinde neredeyse tamamı yabancıların eline geçmiş olan madenlerimiz ve hemen hemen her şeyimiz Atatürk ve cumhuriyeti kuranlar tarafından Türkleştirildi. Cumhuriyet Türkiye’si yakın geçmişe kadar yeni madenler de çıkarıp ekonomiye kazandırdılar. Bunları görmediniz, görmezden geldiniz, yalanlarınızı yaydıkça yaydınız.

     MTA (maden tetkik arama) 14 Haziran 1935’te kuruldu. TPAO ( Türk petrolleri anonim ortaklığı kuruldu. ETİBANK 1935 yılında madencilik sektörüne finans sağlamak için kuruldu.  Ergani bakır madeni 1924’te faaliyete geçti.

     Başkaca, Güney Anadolu Mangnez Madencilik şirketi, Kireçlik Krom Madencilik Şirketi ve Fethiye Simli Kurşun Madencilik şirketi 1928’de kuruldu ve faaliyete geçti.

     Türkiye cumhuriyet döneminde devletleştirdiği ve yeni bulup çıkararak işletmeye açtığı madenlerle maden zenginliği bakımından dünyada 28. , maden çeşitliliği bakımından da10. Sıraya yükseldi. Lozan Anlaşması’nın gizli maddeleriymiş.  Yalancılık yüz kızartıcı bir durum olmasına rağmen yüzleri kızarmadan yalan söyleyenler:

Demir: Sivas’ın Divriği ve Gürün ilçelerinden, Malatya’da Hekimhan ve Hasançebi, Balıkesir’de- Edremit, Havran, Eymir, Ayvalık Ayazmat, İzmir’de; Torbalı’dan, Kütahya’da; Simav’dan, Hatayda; Kırıkhan ve Payas’tan, Sakarya’da; Çam Dağı’ndan, Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri’den çıkarılmakta olup, Karabük, İskenderun, Ereğli demir-çelik fabrikalarında işlenmektedir, hem de uzun yıllardan beri.

   Bakır: Artvin- Murgul, Kastamonu-Küre, Elazığ- Erganive Maden ilçelerinden, Rize- Çayeli’nden çıkarılıp işlenmektedir. Hem de Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar.

   Boksit: Konya- Seydişehir, Antalya- Akseki, Adana- Saimbeyli, Muğla- Milatsan çıkarılıp işlenmektedir.

   Bor: Balıkesir- Bigadiç, Susurluk, Sultançayı, Bursa-M. Kemal Paşa, Kütahya-Emet, Eskişehir-Seyitgazi’den çıkarılmakta.

    Mangenezyum: Zonguldak- Ereğli, Artvin-Borçka, Denizli- Tavas’tan çıkarılmakta.

     Başkaca saymakla bitmez, memleketimizin birçok bölgesinden, petrol, doğalgaz, krom, volfram, kükürt, civa, fosfat, zımpara taşı, çinko, kurşun, antimon, uranyum, mermer, tuz, kaya tuzu, lületaşı, Oltu taşı, taşkömürü, altın, gümüş, asbest madeni çıkarılmaktadır.

    Bunların hepsi meydanda iken, yalan söylediniz, insanımızı cumhuriyet ve de cumhuriyeti kuranlara ve hatta bin bir zorlukla kurtuluş savaşı verip, kendini bu aziz millete ve de vatana feda eden o kahramanlara cahil halkın bir kısmına düşman bellettiniz.  Mezar başında bekleyen kara zehirli örümcek gibisiniz. Tükenecek elbet bir gün sizin de soyunuz. Büyük Türk Milleti İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan ve de Ermeni’ye bir de sizin bunların işbirlikçisi atalarınıza rağmen yenilmedi, size ne kalmış.

    Yaşasın Türk Milleti, yaşasın Cumhuriyet. Ne mutlu Türk’üm diyene.

 Ali ÇETİNKAYA

Bu yazı 538 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum