Ali Çetinkaya

Ali Çetinkaya


Dana ile Gaya

26 Mart 2021 - 21:31

DANA İLE GAYA

   Fotoğraf karesi; birileriyle aynı karede görünmek. Daha çok siyasetçilerle, devlet büyükleriyle. Bazıları devrin önemli şahsiyetleriyle aynı karede fotoğrafı varsa, işyerinde, evinde çerçeve içinde duvara görürsünüz. Onunla övünür. Çünkü  kendiyle övünecek bir marifeti yoktur. Etrafına hava atar. Bu fotoğraf karesinden menfaat umar ve bekler. Bazıları bunu menfaate dönüştürür. Ama illede aynı karede olmak. Çok önemlidir önemsiz kendisi için. Hatta Konyalı bir delikanlı devrin dünyaca ünlü bir film yıldızıyla etli ekmek yerken fotomontaj yapıp sosyal medyada paylaşmıştı.
   Zamanın başbakanı. Bir başka dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile çektirilen fotoğraflar mı ararsın, bir başka devrin makbulleri Turgut Özal'la aynı karede fotoğraflar mı ararsın. Hatta  Özal'ın eşi Semra hanımın yanında göründün mü, Turgut Özal'ın yanında görünmüş gibi sayılırdı o dönemde. Bir de Semra hanımın kürkünü tutuyorsa giydirirken, en makbul fotoğraf karesi görüntülerinden sayılırdı. İşte o zaman, gelsin ihaleler, verilsin teşvikler, yapılsın makam atamaları.
   Erbakan'ın etrafında da vardı bir miktar bu tiplerden. Şimdilerde o fotoğraflar indi duvarlardan. Artık bu dönemim en revaçta olanları, en önde geleni tabi ki geçmişin başbakanı, günümüzün Cumhurbaşkanı ile aynı fotoğraf karesinde olmak revaçta.
   Aynı karede fotoğrafı olanların işi kolay. Güzel bir çerçeve, iş yerinde, evde şeref köşelerinde duvarda asılı. Elbette o fotoğraflarla gurur duyup göğüsleri kabarıyor. Tabi ki menfaat elde etmede işlerine de yarıyor olacak ki, bazıları gerçek fotoğrafı olmayınca  fotomontaj yaptırarak aynı karede görünmüşler. Ve o montajlı fotoğrafı asmışlar duvarlarına. Elde edebileceklerini düşündükleri menfaatlerin gerçekleri ve hayalleri süslüyor beklide dünyalarını.
    Son zamanlarda bile hala sıkça rastlar olduk sosyal medyada böyle kimi gerçek, kimi montaj fotoğraf karelerinin paylaşıldığına. Aradığı makamı, mertebeyi, ihaleyi, menfaati bulamamış olacaklar ki sık sık paylaşıyorlar sosyal medyada. Hatta bazıları dikkat çekici  bir şekilde  o zamanlar Erbakan'la olan fotoğrafları paylaşıyor, bir süre sonra şimdiki Cumhurbaşkanı ile olanları yayınlıyor. Gerçek fotoğrafı olmayanlardan bazıları da  Cumhurbaşkanıyla aynı karede yaptırdıkları montaj fotoğrafları gerçekmiş gibi paylaşıyorlar. Geçenlerde biri böyle bir fotoğtafın altına yorum yazmış, montaj güzel olmuş, gerçekten ayırt edilemiyor diye.  Sonra fotoğrafı paylaşan kişi günlerce fotoğrafı tekrar tekrar paylaşıp, montaj değil, gerçek olduğunu anlatmaya çalıştı hem de yorum yazarak.
   Bunları izlerken aklıma geldi. 2003'te vefat eden Erkal Zenger. Siyaset cambazhanesinin zamanın en meşhur cazgırıydı. Demirel ile çalıştı, Ecevit ile çalıştı, Özal'la, Tansu Çiller'le,  hatta Erbakan'la bile çalışmıştı.
   Yaşadığı, tanık olduğu ilginç siyasi hatıralarını yazdığı  “Siyasi Hatıralarım” ve Thencere Ghottin  Khara” adlı kitaplarında bir çok ilginç olayı, hatırayı yazmıştı. Şimdilerde de devam eden önemli siyasi aktörlerle aynı fotoğraf karesinde görünme çabasıyla ilgili ilginç bir anısını bugünkülerle özdeşleştirmek için paylaşayım.
   Zamanın revaçta olan Doğru Yol Partisi'nin bir il yönetiminde olan Kaya adında biri, nam-ı diğer “Zübükzade Kaya Efendi”  biri sık sık Demirel'in gezi kafilelerine katılıyor, protokolü de genellikle deliyor. Her fotoğraf karesine giriyor, işin özü Demirel nerde Kaya orada. Demirel'in etrafındaki herkes bu Kaya'ya sinir oluyor ama, Demirel ses çıkarmayınca kimse bir şey diyemiyor.
   Yine bir seçim gezisinde Kaya'nın da içinde bulunduğu Demirel'in seçim otobüsü şehir girişinde karşılama kafilesi tarafından durduruluyor. Cazgır Erkal Zenger o güçlü ses cihazlarıyla seçim müziği eşliğinde halkı coştururken, Demirel'in otobüsten inişiyle birlikte tam kapının önüne yatırılmış kurbanlık danaya kasap bıçağı çalıyor. Kasabın gözü Demirel'de tam o sırada Kaya'da kafasını danaya doğru uzatmış, fotoğraf karelerinde yerini almaya çalışırken kasap "dananın başını okşuyorum" diye bir elinde bıçak diğer kanlı eliyle Kaya'nın başını tutmuş O sırada  kafileden birileri tehlikeyi fark edip Kaya'yı bir hamlede geri çekerek kasabın elinden uzaklaştırıyorlar. Dananın kafası yerine neredeyse Kaya'nın kafası gidecek. Demirel olayı görüyor “Kaya bu kadar yeter artık sen dön evine” diyerek Kaya'yı gönderiyor.
    Sonra gazeteciler  Demirel'e bu olayı soruyorlar. Demirel in o ilginç cevabı şöyle: “Bizim kasap danayla Gaya'yı karıştırdı” diyor.
    Her fırsatta kafalarını şimdiki makbullerin bulunduğu fotoğraf karelerine sokan arkadaşların da kafaları dana ile kasaba o kadar yaklaşıyor ki, onlara da söylemeden edemiyeceğim. Dikkatli olun Gayalar, Kasap dana ile Kaya'yı karıştırırsa maazallah kelleden olursunuz. Bizden söylemesi.

Ali ÇETİNKAYA

Bu yazı 1031 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum