Ali Çetinkaya

Ali Çetinkaya


 İKİ TERS BİR DÜZ

12 Mart 2021 - 03:05

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ANISINA
 İKİ TERS BİR DÜZ

    İlk bakışta bir örgü çeşidi gibi dursa da, aynı zamanda bir yaşam biçimidir yoksulların 
yaşadığı semtlerde, yoksul köylerde. Elbette bu yoksulluk kendi modasını da beraberinde getirmiştir. Buralarda  kadınların üstünde  kendi el örgüleriyle ördükleri hırkalarda. İki ters bir düz.
    Bir gülümseme, iki ağlamaya denk gelir buralarda. İki ters bir düz. İki ağla bir gülümse.
    Evde hizmet onların işi. Çocukları  besle büyüt, onların işi. Tarlada çalışmak onların işi. Kocasından Pazar parası  isterken bile  azar işitmek bile sıradanlaşmıştır buralarda. El örgüsü hırka gibi, iki ters bir düz.
     Kendi  modasını, giyim tarzını  oluşturmuş buralarda yokluk, yoksulluk, haksızlık. Gül desenli  basma etek,  başında çiçek desenli yazma. Ayaklarında naylon terlik.
     Pazar yerlerinde ucuz tezgahların  başında, zaten yetersiz Pazar parasından  3-5 lira arttırıp, bir küçük oyuncak alacak onu evde bekleyen üç yaşındaki oğluna. Bir saç tokası yada bir tac alacak dört beş yaşlarındaki kızına.. onun için ucuz  Pazar tezgahlarının başında.
     Kaç zamandır istiyordu çocuklar. Anne pazara gidince   portakal da alsana. Alacak yeterse parası. En sevinçli  anında gülerken bile okunur  yüzünde bu acının yarası.
     Ayaklarında naylon terlik, basma etek, el örgüsü yelek ve başında çiçek desenli yazma. Hepsini toplasan  ediyor 30- 40 lira.
     Bir yanda ise çocuğunun  kırk mevlidinde  kırk günlük bebeğe tek taş yüzük takan  haramzade. Önceleri huzuru İslam da ararken, devrin zenginliğinde bulmuş, milyonluk lüks araçlarla gezen, milyonluk  villalarda oturan,  bir acayip  adaletten uzak kitle
    Bu kadar acı, dert tasa yetmez gibi,  bir de can derdine düşen kadınlar. Eşinden şiddet gören kadınlar, ailesinden şiddet gören genç kızlar, eski kocası, kiminin asıl kocası, kimisi sevgilisi  tarafından öldürülen kadınlar. Gün geçmiyor ki  TV lerde gazetelerde  böyle  haberler olmasın.  Üstelik  artarak devam ediyor.
    Kadınlara karşı bu suçları işleyenler ise,  yargının caydırıcılıktan uzak verdiği cezaların sonucu olacak ki, asıl korkunç olanı da bu;  adliyelerde  adaletin sağlanamadığını,  verilen cezaların vijdanları rahatlatmadığını düşünen  ciddi bir halk kitlesi adaleti cezaevlerindeki mahkumlardan bekliyor.
    İş hayatında  neredeyse  kurumların, kuruluşların büyük bir kısmında daha az sayıda temsil ve fırsat bulabilen kadının ekonomik bağımsızlığına ve dolayısıyla sosyal hayatına yansıyan bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi, bazı okullarda kız çocuklarının eline verilen, “Baba bizi okula gönderme” yazılı pankartlar tutuşturulup, bir kısım siyasetçisinden akademisyenine “kadının yeri evidir, çocuk büyütüp, kocasına hizmet etsin” tarzı söylemlerle  bu gün zaten kadınların aleyhine işleyen sistemde kadınların gelecekte işlerinin daha zor olacağı  şartlar adeta hazırlanıyor.
    Bütün bu olumsuzluklara rağmen umudum hala var. Kadınların, çocukların ve bütün insanların hakça bölüştüğü, adaleti sonuna kadar yaşadığı, korkulardan uzak, böyle “Kadınlar Günü” gibi özel günleri neşe içinde halay çekerek kutlayacağımız günler yakın olsun dileğiyle;

“Kadınlar Günü” gibi özel günleri neşe içinde halay çekerek kutlayacağımız günlerin yakın olması dileğiyle;
 
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Ali Çetinkaya
 

Bu yazı 816 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum